הסכם ממון

0
2356
הסכם ממון

כשבני זוג נישאים חל עליהם באופן אוטומטי חוק יחסי ממון. חוק זה קובע הסדר (הנכנס לתוקפו רק אם וכאשר יסתיימו הנישואים) המאזן את הנכסים של שני הצדדים שנצברו במהלך הנישואין. חוק יחסי הממון יחול על כל זוג שמבקש להתגרש, אלא אם כן בני הזוג חתמו על הסכם ממון טרם נישואיהם.

חוק יחסי ממון והבעיות שהוא מביא למתגרשים

חוק יחסי ממון קובע כי עצם הנישואין אינם פוגעים בזכויות הקניין של כל אחד מבני הזוג, על רכוש שהיה להם לפני שנישאו. העיקרון הכללי הוא שזכויות הבעלות על חשבונות בנק, כספים ונכסים אחרים שהיו לכל אחד מהם טרם הנישואין אינן משתנות בעקבות העובדה שנישאו. אלא שבפועל קשה מאוד ליצור אבחנה בין כספים שהיו לפני הנישואין לבין כספים שנצברו במהלכם, במיוחד כשמדובר בזוג המתגרש לאחר שנות נישואין רבות.

בעיה דומה יכולה להתעורר גם במקרה שישנם נכסים שהוחלפו במהלך חיי הנישואין, כמו במכירת דירה שהיתה שייכת לבן הזוג טרם הנישואין, ורכישת דירה חדשה באמצעות התמורה וכספים נוספים שנצברו במהלך הנישואין.

חוק יחסי ממון מעורר עוד בעיות רבות (עבור נשים שהיו עקרות בית, בני זוג בפרק ב’ וכו’). הפעולה המומלצת להסדרת היחסים הכלכליים בין שני בני זוג ולצמצום המחלוקות סביב חלוקת רכוש, היא עריכת הסכם ממון ידועים בציבור.

כל גיל והסכם הממון שלו

בעבר היה נהוג לחשוב שרק בני זוג בפרק ב’, המגיעים לנישואין עם רכוש רב, זקוקים להסכם ממון. אולם המציאות היא שכל זוג ובכל גיל ושלב בחיים יפיק תועלת רבה מעריכת הסכם ממון:

  • זוג צעיר, שאלו הם הנישואין הראשונים של כל אחד מבני הזוג, יפיק תועלת רבה מהסכם ממון, גם אם הוא מגיע לנישואין ללא כל ממון. הסכם הממון יכול להסדיר את האופן שבו יתגרשו ויחלקו רכוש עתידי שטרם נצבר, וכל זאת ממקום של כבוד הדדי, סובלנות ואהבה. בכך, הסכם הממון תורם להתנהלות רגועה, מהירה ונטולת מאבקים משפטיים מכוערים, המאפיינים הליך גירושין.
  • עבור זוג צעיר שנישא, ואחד מבני הזוג מגיע עם רכוש שקיבל במתנה מהוריו (כמו דירה), הסכם הממון ימנע מ”אובדן” של הכסף שחסכו ההורים עבור ילדם במקרה של גירושין לאחר תקופת נישואין קצרה.
  • עבור בני זוג שנישאים, ולשניהם או לאחד מהם זהו פרק ב’, חשוב ביותר לחתום על הסכם ממון כדי להגן על רכוש שנצבר לפני הנישואין (ובמקרים כאלו יש הרבה יותר רכוש). במקרים שבהם יש גם ילדים מנישואים קודמים, חתימה על הסכם ממון חשובה שבעתיים.
  • גם בני זוג בגיל השלישי זקוקים להסכם ממון. בגיל השלישי אנשים צוברים נכסים רבים, ולכן הצורך להסדיר את הבעלות הנפרדת והמשותפת עליו היא רבה יותר. חשוב לזכור שבמקרה של גירושים, ביהמ”ש יכול להקנות לבן / בת הזוג זכויות בנכסים בלתי משותפים, ובמיוחד בבית המגורים בו חיו יחדיו, למרות שהוא נקנה ממשאביו של אחד מבני הזוג ונרשם על שמו בלבד.

לסיכום, אם אתם ניצבים בפני נישואין, בכל גיל ובכל מצב כלכלי, הבטיחו את זכויותיכם וחסכו לעצמכם זמן, כסף ועוגמת נפש. פנו לעורך דין הסכם ממון.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here